Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hővédelem az autó ablaküveg fóliázásával

ShopRenter
2021. 01. 26. 15:21:00
Előfordult már veled, hogy a parkoló autódba való visszaszállás szinte elviselhetetlen volt, olyan szinten felmelegedett a beltér? Hogy a műszerfal és a kormány felülete szinte égető lett? A gyerekülésről már nem is beszélve… 

Mi is történik pontosan ilyenkor? 

Az ablakokon átsugárzott hő elektromágneses sugárzás formájában érkezik az üvegfelületre, melynek ún. szoláris spektrumát az üveg szerkezeténél fogva átereszti. Ebbe a tartományba tartozik az infravörös sugárzás 2500 nm-ig eső szakasza, amely a teljes energia 53%-át teszi ki. Az ablaküveg természeténél fogva átereszti a 300 és 2.500 nm közötti sugárzást. A besugárzott hő legnagyobb része az infravörös tartományban érkezik. A komfortérzet, illetve nem mellesleg energetikai szempontból ezek a kiszűrése a fólia feladata.

És hogyan kezeli ezt az ablakfólia?

A Teljes Áteresztett Napenergia az az érték, ami megmutatja, hogy százalékosan mennyi energia érkezik az üvegen keresztül az autó belterébe. Ez határozza meg azt, hogy a belső felületek által mennyi energia kerül elnyelésre, amik később kisugározzák a hőt, így keltve azt az elviselhetetlen meleget, amire a cikk elején céloztunk. A napenergia az üvegezési rendszert érve 3 részre oszlik: visszatükrözött, elnyelt, és áteresztett energia. Az ablakfólia segítségével ezt tudjuk befolyásolni, illetve szabályozni.

Mi történik a fólia felhelyezését követően? 

A teljes áteresztett energia redukálódik, a visszatükrözött pedig megnő, melynek köszönhetően az autó beltere kevésbé forrósodik fel. Azért is fontos ezeket az értékeket befolyásolni leginkább, mert a gépjárművünkön belül közvetlen az ablak mellett ülünk. A fólia segítségével sokkal kényelmesebb lesz az utazás, és a klímát is visszább lehet állítani pár fokkal.

De az én autóm gyárilag színezett üveggel rendelkezik!

Sajnos a gyári színezés csak a látható fény tartományban szűri a besugárzást, az infravörös tartományban nem. Ez azt jelenti, hogy a sötétített üvegen keresztül a kevésbé jut át a fény, azonban a forróság érzetét nem csökkenti úgy, ahogy az autóüveg fólia.

Amennyiben tovább érdeklődnél, vagy árajánlatot kérnél autóüveg fóliázásra, kérlek keress minket bizalommal az info@dekoraktiv.hu email címen!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Hírek